Τρίτη 10 Μαΐου 2011

9 Μαΐου 2011. Η γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου.

    Στο μικρό αλλά όμορφο χωριό μας, που φέρει το όνομα του Αγίου, γιορτάστηκε χθες, 9 Μαΐου 2011, πανηγυρικά η γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου. Το παρεκκλήσι του Αγίου ήταν καθαρό, φρεσκοβαμμένο και σημαιοστολισμένο, με τη φροντίδα του ιερέα του χωριού μας.
    Το παρεκκλήσι βρίσκεται στο βόρειο μέρος του χωριού, κοντά στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους, σ'ένα μέρος με σπάνια φυσική ομορφιά. Δίπλα στο ρέμα ,που σχηματίζεται μια μικρή λιμνούλα, από ένα μικρό καταράκτη, κολυμπούν νεροχελώνες και άλλα υδρόβια, ενώ γύρω οργιάζει αυτήν την εποχή το πράσινο, αυτοφυές και τεχνητό. Δίπλα υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια κι ένας νερόμυλος, που οι χωριανοί μας έκαναν το σιτάρι τους, αλεύρι.
     Το παρεκκλήσι χρονολογείται από το 1600 περίπου.Το χωριό που υπήρχε τότε εκεί, η Χορβίστα, μετονομάστηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1926, προς τιμή του Αγίου που το προστάτεψε αρκετές φορές, σε  Άγιο Χριστόφορο.
     Εκεί λοιπόν, σ'αυτό το πανέμορφο μέρος, μαζεύτηκαν χθες, 9 Μαΐου,πολλοί πιστοί: Όλοι οι κάτοικοι του χωριού, πολλοί από τα διπλανά χωριά, βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και η τοπική εξουσία, για να τιμήσουν τη γιορτή του προστάτη μας, Αγίου Χριστοφόρου.
     Μετά τη Θεία Λειτουργία  που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, με πομπή κατευθυνθήκαμε στο παρεκκλήσι. Μπροστά η εικόνα του Αγίου στολισμένη, ο ιερός κλήρος ,οι επίσημοι και ο λαός. Έγινε ο αγιασμός με μεγαλοπρέπεια και μετά στην έξοδο από το προαύλιο του παρεκκλησιού, η εκκλησία πρόσφερε σε όλους από ένα γλυκό κέρασμα.
    Όλα εξελίχθηκαν μετά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε καταρτίσει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, στην κεντρική πλατεία.
    Στην αρχή, ο πολιτιστικός Μικρασιατικός σύλλογος Μαυρολόφου, με τις πανέμορφες στολές του, χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας.
   Έπειτα, οι κυρίες του συλλόγου μας, που είχαν ετοιμάσει νοστιμότατα εδέσματα, τα πρόσφεραν στους καλεσμένους και τους συγχωριανούς.
   Στη συνέχεια, οι χορωδίες του Α΄και Β΄ ΚΑΠΗ Σερρών, της Αναστασιάς  και του συλλόγου του χωριού μας ,σε μια κοινή εμφάνιση, ένωσαν τις μελωδικές φωνές τους, με μεγάλη επιτυχία. Εβδομήντα χορωδοί, υπό τη διεύθυνση της κ.Στέλλας Βλαχοπούλου,τραγούδησαν αρκετά παραδοσιακά τραγούδια. Τη χορωδία συνόδευε με το ακορντεόν του ο κ.Δημήτρης Γραφαλής.
   Ακολούθησε λαικό γλέντι και όλος ο κόσμος χόρεψε και ευχαριστήθηκε. Όλοι αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο του  πολιτιστικού συλλόγου ευχαριστεί:
    Τον  Πρόεδρο της τοπικής μας Κοινότητας για την αμέριστη βοήθειά του.
    Το ΚΑΠΗ του χωριού που διέθεσε τους χώρους του.
    Την ταβέρνα του χωριού <το Κτήμα> που επίσης διέθεσε τους χώρους της.
    Τις κυρίες του συλλόγου που με μεράκι και όρεξη ετοίμασαν και πρόσφεραν όλα τα νοστιμότατα εδέσματα.
    Και τέλος, ευχαριστεί τον κ.Φώτη Γιόρτσιο, συγχωριανό και μέλος του συλλόγου, που βιντεοσκόπησε όλη την εκδήλωση, από τη Θεία Λειτουργία το πρωΐ, μέχρι τη λήξη της.
    Ευχαριστούμε, τέλος, όλους όσους πρόσφεραν ηθική και υλική βοήθεια για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
    Ευχόμαστε σ΄όλους υγεία και να βρεθούμε πάλι του χρόνου όλοι μαζί τέτοια μέρα.


                                                            Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Στο μικρό αλλά όμορφο χωριό μας, που φέρει το όνομα του Αγίου, γιορτάστηκε  πανηγυρικά χθες, Δευτέρα 9 Μαΐου 2011, η γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου.
      Το παρεκκλήσι του Αγίου ήταν καθαρό, φρεσκοβαμμένο και σημαιοστολισμένο, με τη φροντίδα του ιερέα του χωριού μας.
      Το παρεκκλήσι βρίσκεται στο βόρειο μέρος του χωριού, κοντά στο προαύλιο της εκκλησίας, σ'ένα μέρος με σπάνια φυσική ομορφιά. Δίπλα στο ρέμα, όπου σχηματίζεται μια μικρή λιμνούλα, από ένα μικρό καταράκτη, κολυμπούν νεροχελώνες και άλλα υδρόβια, ενώ γύρω-γύρω οργιάζει αυτήν την εποχή το πράσινο, αυτοφυές και τεχνητό. Δίπλα υπήρχε παλαιότερα κι ένας νερόμυλος, που οι χωριανοί μας τα παλαιότερα χρόνια έκαναν το σιτάρι τους, αλεύρι.
      Το παρεκκλήσι χρονολογείται από το 1600 περίπου. Το χωριό που υπήρχε εκεί, η Χορβίστα, μετονομάστηκε, στις 28 Δεκεμβρίου του 1926, προς τιμήν του Αγίου, που το προστάτεψε αρκετές φορές, σε  Άγιο Χριστόφορο.
      Εκεί λοιπόν, σ' αυτό το πανέμορφο μέρος, μαζεύτηκαν χθες, 9 Μαΐου, πολλοί πιστοί:  Όλοι οι κάτοικοι του χωριού, πολλοί από τα διπλανά χωριά, βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, η τοπική εξουσία, για να τιμήσουν τη γιορτή του προστάτη μας Αγίου Χριστοφόρου.
      Μετά τη Θεία Λειτουργία, που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, με πομπή κατευθυνθήκαμε στο παρεκκλήσι. Μπροστά, η εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου, στολισμένη, ο ιερός κλήρος, οι επίσημοι και ο λαός. Έγινε ο Αγιασμός με μεγαλοπρέπεια και μετά, στην έξοδο από το προαύλιο του παρεκκλησιού, η εκκλησία πρόσφερε σε όλους ένα γλυκό κέρασμα.
      Μετά, εξελίχθηκαν όλα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε καταρτίσει ο πολιτιστικός σύλλογος  στην κεντρική πλατεία του χωριού.
      Στην αρχή, ο Μικρασιατικός πολιτιστικός σύλλογος του Μαυρολόφου, με τις πανέμορφες στολές του, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας.
      Κατόπιν, οι κυρίες του πολιτιστικού συλλόγου, που είχαν ετοιμάσει νοστιμότατα εδέσματα, τα πρόσφεραν στους καλεσμένους και τους συγχωριανούς.
      Στη συνέχεια, οι χορωδίες του Α΄και Β΄ΚΑΠΗ Σερρών, της Αναστασιάς, και του συλλόγου του χωριού μας,σε μια κοινή εμφάνιση, ένωσαν τις μελωδικές φωνές τους, με μεγάλη επιτυχία. Εβδομήντα χορωδοί, υπό τη διεύθυνση της κ. Στέλλας Βλαχοπούλου,τραγούδησαν αρκετά παραδοσιακά τραγούδια .Τη χορωδία συνόδευε με το ακορντεόν  ο μουσικός κ. Δημ.Γραφαλής.
     Ακολούθησε λαϊκό γλέντι και όλος ο κόσμος χόρεψε και ευχαριστήθηκε.Όλοι αποχώρησαν, αργά το απόγευμα, με τις καλύτερες εντυπώσεις.
     Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει, τον κ. Πρόεδρο της τοπικής μας Κοινότητας για την αμέριστη συμπαράστασή του. Επίσης, το ΚΑΠΗ του χωριού, που διέθεσε τους χώρους του.Επίσης την ταβέρνα του χωριού, <<το κτήμα>>,που επίσης διέθεσε τους χώρους της. Τις κυρίες του συλλόγου, που με μεράκι και όρεξη, ετοίμασαν όλα τα νοστιμότατα εδέσματα. Τις κυρίες και δεσποινίδες που σέρβιραν τα πιάτα, και τέλος, τον κ. Φώτη Γιόρτσιο, συγχωριανό και μέλος του συλλόγου, που βιντεοσκόπησε όλες τις  εκδηλώσεις,  από τον εκκλησιασμό, το πρωΐ, μέχρι τη λήξη τους.
      Ευχαριστούμε, τέλος, όλους όσους πρόσφεραν ηθική και υλική βοήθεια ,για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
      Ευχόμαστε σε όλους υγεία και να βρεθούμε του χρόνου πάλι, όλοι μαζί, τέτοια μέρα.

                                                                       Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου