Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

29 Αυγούστου 2013. Το έθιμο της φασολάδας

      Γύρω στους εκατό Αγιοχριστοφορίτες γιόρτασαν τη γιορτή της αποκεφάλισης του Ιωάννου του Προδρόμου στο χωριό.
      Η εκκλησία, η κοινότητα και ο πολιτιστικός σύλλογος μας χάρισαν ένα διαφορετικό, υπέροχο πρωινό την Πέμπτη ,29 Αυγούστου 2013.
      Μετά τη Θεία Λειτουργία, που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, με θρησκευτκή ευλάβεια, συγκεντρωθήκαμε στο εικονοστάσι  του Τιμίου Προδρόμου ,στο <Μετόχι>, στο χώρο όπου πριν πολλά χρόνια υπήρχε μοναστήρι με καλογέρους, όπως διηγούνται οι παλαιότεροι, και ήταν μετόχι του μοναστηριού του Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Το εικονοστάσι βέβαια, δεν βρίσκεται και σε τόσο καλή  κατάσταση, και όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Νίκος Μπασσιάς, θα προσπαθήσει, μαζί με τους συγχωριανούς, ώστε μέχρι του χρόνου η κατάσταση να είναι πολύ διαφορετική.
      Διαβάστηκε Αγιασμός, και  φωτιστήκαμε από τον Ιερέα του χωριού, αιδεσιμώτατο Ιωάννη Κουκλίτη.
       Μετά, όλοι κατευθυνθήκαμε στην αίθουσα του συλλόγου, στο τέως Δημοτικό Σχολείο, όπου οι κυρίες του συλλόγου είχαν ετοιμάσει υπέροχη φασολάδα, με νηστήσιμα συνοδευτικά                        (ελιές, τουρσιά κ.α.) και λουκουμάδες.
     Την εκδήλωσή μας τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος των Αγιοχριστοφοριτών Θεσσαλονίκης κ Αντώνης Γραμμενίδης.
     Ευχαριστούμε τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια  ΕΠΙΛΟΓΕΣ  και  ΤVS  που κάλυψαν και πρόβαλαν εκτεταμμένα στιγμιότυπα  από την εκδήλωσή μας.
     Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Φώτη Γιόρτσιο, μέλος του συλλόγου, κάτοικο Θεσ/νίκης, που κάλυψε με την κάμερά του  ΟΛΗ  την εκδήλωση.
      Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι και με την ευχή να ξανασυναντηθούμε όλοι, και του χρόνου.
      Το Διοικητικό Συμβούλιο, εκφράζει τις ευχαριστίες του, προς όλες τις κυρίες του συλλόγου, που πρόσφεραν και βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η ωραία εκδήλωση. 
      Χρόνια πολλά και του χρόνου.
                                    
                                            Φωτογραφίες από την εκδήλωση




                                               Το Διοικητικό  Συμβούλιο